Cursuri Rețeaua Grijă de Mamă/AMI-UNICEF: Servicii sigure și accesibile pentru mame și copii

10 Ianuarie 2024

Asociația Moașelor Independente organizează, cu sprijinul UNICEF cursuri dedicate personalului medical din România

În cadrul Rețelei „Grijă de Mamă”, a fost lansată o nouă sesiune de cursuri de pregătire pentru medici ginecologi, neonatologi, medici de medicină de familie, moașe, asistente medicale din maternități, asistente medicale din cabinete de medicină de familie și asistenți medicali comunitari, în vederea creșterii accesului la îngrijire antenatală, la sprijin pentru alăptare, îngrijirea sugarului, a lăuzei și pentru prevenirea și gestionarea violenței de gen în sistemul medical. De asemenea, cursul este primul care reunește toate aceste niveluri de îngrijire și are ca obiectiv creșterea colaborării în echipa medicală de îngrijire materno-infantilă.

Cursurile sunt susținute de către șase specialiști - medici, moașe licențiate, experți în egalitate de gen și combaterea violenței sexuale, consultanți în alăptare (IBCLC) - și sunt organizate în perioada 19 ianuarie - 30 martie 2024 (Sesiunea I) și 5 aprilie – 15 iunie 2024 (Sesiunea II) în opt orașe din România (Botoșani,București, Brașov, Craiova, Oradea, Târgu Mureș, Cluj-Napoca,Iași).

 • Cursurile sunt dedicate următoarelor categorii:
 • Moașe;
 • Asistente medicale din maternități;
 • Asistente medicale din cabinete de medicină de familie;
 • Asistenți medicali comunitari.

Locurile vor fi rezervate în ordinea înscrierilor pentru fiecare categorie.

TEMELE ȘI STRUCTURA CURSURILOR

Cursurile se bazează pe cele mai noi și eficiente practici privind creșterea accesului la îngrijire antenatală, sprijin pentru alăptare, îngrijirea sugarului, a lăuzei și prevenirea și gestionarea violenței de gen și promovarea vaccinării pentru populația pediatrică din România, inclusiv cea refugiată. Cursurile
sunt structurate în două sesiuni, a câte 3 module/sesiune, fiecare sesiune durând 1 zi:

SESIUNEA I (1 zi)

 • Îngrijirea antenatală și accesul universal la monitorizarea sarcinii (dr. Daciana Toma, medic primar medicină de familie / dr. Alexandra Butean, medic specialist obstetrică-ginecologie)
 • Violența de gen și prevenția abuzului și exploatării sexuale în sistemul de sănătate (dr. Irina Ilisei, expertă în egalitate de gen)
 • Îngrijirea nou-născutului, promovarea vaccinării pediatrice (dr. Mădălina Băluță, medic specialist pediatru, consultant în lactație IBCLC / dr. Mihaela Niță, medic specialist pediatru,
  consultant în lactație IBCLC)

SESIUNEA A II-A (1 zi)

 • Startul alăptării și gestionarea complicațiilor în alăptare (Livia Toboșaru, moașă licențiată, consultant lactație IBCLC, educator prenatal Lamaze)
 • Nașterea, o experiență memorabilă (Melania Tudose, PhD, moașă licențiată)
 • Îngrijirea post-natală - lăuzia (drd. Andreea Ola, psiholog clinician, consultant în lactație IBCLC)

Grupele au 12 - maximum 15 participanți pentru a asigura o interacțiune optimă și pentru asimilarea cât mai eficientă a cunoștințelor. Frecvența formării este una care permite asimilarea și integrarea cunoștințelor noi în practica de la cabinet/spital, precum și în oferirea de feedback valoros prin Rețeaua de profesioniști „Grijă de mamă”.

Suportul de curs va oferi participanților diverse handout-uri pe care moașele, medicii, asistentele și asistenții medicali comunitari le vor putea folosi pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților lor.

ÎNSCRIE-TE ACUM [1]

Locuri limitate. Înscrierile sunt deschise până la epuizarea locurilor.

Program: 1 zi/sesiune, în intervalul 8:30 - 18:00. Pe durata zilei de training vom avea pauză de prânz și pauze de cafea & gustări.

Notă: Cursurile sunt GRATUITE și sunt organizate cu prezență fizică (selectați în formularul de înscriere participarea în prima sau a doua zi din fiecare sesiune). Efectuarea cursului necesită prezență la ambele sesiuni din orașul ales (înscrierea se face de la început pentru ambele sesiuni).

CALENDAR CURSURI BRAȘOV

 • S I: 9 sau 10 februarie
 • S II: 19 sau 20 aprilie

ÎNSCRIE-TE AICI [1]

Links:
------
[1] https://moasele.ro/cursuri-grija-de-mama/
[2] http://www.moasele.ro/