Asociația SAMAS celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august

4 August 2022

Alăptarea este primul și cel mai prețios dar pe care o mamă îl face bebelușului pe care l-a născut. Și pentru ca el să primească acest dar, mama are nevoie de sprijinul nostru, al tuturor.
Step up for breastfeeding: Educate and Support! -  este tema stabilită de WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) pentru Săptămâna Mondială a Alăptării, celebrată între 1-7 august și care ne reamintește tuturor că e nevoie de un ”sat” întreg, nu doar pentru a crește un copil, ci și pentru ca alăptarea să fie inițiată și continuată cu succes.  
Promovarea și susținerea alăptării au fost adevărate provocări în perioada pandemiei de Coronavirus, care a limitat capacitatea sistemului de sănătate și a pus piedici mamelor care, în foarte multe cazuri, au fost despărțite de bebelușii lor, pe care nu i-au putut alăpta.

2022 este anul în care educația și sprijinul acordat mamelor și taților la început de drum fac diferența, și fiecare dintre noi – profesioniști în domeniul sănătății, reprezentanți guvernamentali sau ai societății civile – are un rol important în crearea unui mediu care să le susțină pe mame în decizia lor de a-și alăpta bebelușul.

Educația și sprijinul acordat mamelor, părinților în devenire și celor la început de drum sunt, de altfel, misiunea Asociației SAMAS, încă de la înființarea sa, în anul 2013.

Prin formarea rețelei naționale de Educatori Perinatali SAMAS, care reunește acum peste 1400 de moașe, asistenți medicali și asistenți medicali comunitari, Asociația SAMAS oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară. Comunitatea SAMAS este activă în peste 30 de orașe, iar prin activitatea educatorilor perinatali, Asociația SAMAS a contribuit la creșterea ratei de alăptare, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016. 31.284 de mame au beneficiat de cursurile și informațiile furnizate de SAMAS din 2013 până în prezent, dintre care 13.698 de mame aflate în situații dificile de viață.

La inițiativa Asociației SAMAS, Alianța pentru Sănătatea Mamei și Copilului a obținut votul Consiliului Național al Audiovizualului în vederea introducerii mesajului ”Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă” ca mesaj de sănătate publică în mediul audiovizual.

Anul acesta, Asociația SAMAS marchează Săptămâna Mondială a Alăptării printr-o serie de evenimente și activități dedicate atât specialiștilor, cât și părinților. Astfel:

Inaugurarea unei picturi murale cu tema Alăptarea – un dar pe viață, un proiect realizat împreună cu Spitalul Clinic Filantropia și ASSMB. Pictura, care împodobește un perete de 7x7 m din curtea celei mai vechi clinici de obstetrică și ginecologie din România, ne aduce aminte tuturor că avem nevoie de educație, pentru a accepta alăptarea ca pe un act normal și firesc și că mamele au nevoie de tot sprijinul nostru, pentru a le oferi nou-născuților un start bun și o șansă în plus la o sănătate optimă.

Gianina Romanescu, Educator Perinatal SAMAS, răspunde în direct la toate întrebările despre alăptare și provocările pe care le ridică ea, într-un webinar live destinat publicului larg, transmis pe pagina de Facebook a Asociației SAMAS și moderat de Ana Măiță, cu tema: Alăptarea - ce vrei să știi?

Pe 4 august 2022, ora 15, Asociația SAMAS organizează un webinar cu tema Inițierea alăptării, în primele ore de la naștere, susținut de Viorica Neață, Educator Perinatal SAMAS. Webinarul este gratuit, are o durată de 3 ore și este creditat cu 2 puncte EMC (doar pentru asistente medicale și moașe).

Pe 5 august 2022, ora 14, Asociația SAMAS organizează un webinar cu tema Probleme în alăptare și protocoale de rezolvare, susținut de Mirela Păcălici, Educator Perinatal SAMAS. Webinarul are o durată de 6 ore și este creditat cu 4 puncte EMC (doar pentru asistente medicale și moașe).

Înscriere webinar cadre medicale

Haideți să susținem împreună alăptarea!

Sustineți alăptarea și celebrați Săptămâna Mondială a Alăptării prin:

  • transmiterea de informații corecte despre alăptare către publicul larg - vedeți si aceste resurse;
  • distribuirea evenimentelor dedicate publicului organizate în orașul dumneavoastră, cum ar fi inaugurarea picturii murale cu tema Alăptarea - un dar pe viață, de la Spitalul Clinic Filantropia București, pe 3 august, ora 10;
  • distribuirea evenimentelor online pe teme de alăptare, cum ar fi webinarul organizat pe pagina noastră de Facebook pe 3 august, ora 18 - click aici;
  • încurajarea specialiștilor din arii perinatale să parcticipe la webinariile organizate în orașele dumneavoastră sau online, cum ar fi:

Inițierea alăptării în primele ore de la naștere, 4 august ora 15
Probleme în alăptare și protocoalele de rezolvare, 5 august, ora 14

Înscriere webinar cadre medicale

Echipa Asociației SAMAS rămâne alături de dumneavoastră în demersurile de susținere și încurajare a alăptării.
Step up for breastfeeding: Educate and Support!
 
Detalii și contacte:
Sînziana Ioniță - Ciurez: 0766.864.567, contact@programsamas.ro
Gabriela Stoica: 0786.289.643, cursuri@programsamas.ro